Ajankohtaista

Vieraile messuilla turvallisesti

3.8.2020

Päivitetty 5.5.2022

Messu- ja tapahtumajärjestäjät ry:n jäsenyrityksenä Lahden Messut haluaa varmistaa mahdollisimman turvallisen osallistumisen messutapahtumiin niin näytteilleasettajille, messurakentajille kuin kävijöillekin. Ohjeistuksella pyritään minimoimaan myös kaikki messujärjestäjien henkilökuntaan, yhteistyökumppaneihin ja sidosryhmiin kohdistuvat terveysriskit. Ohjeet perustuvat messualan kansainvälisen kattojärjestön UFIn suosituksiin.

Jokainen Messu- ja tapahtumajärjestäjät ry:n jäsenyritys noudattaa ohjeistusta mahdollisimman kattavasti ja omiin tiloihinsa ja tapahtumiinsa soveltuvasti.

Messukeskukset ja muut vastaavat tilat, joissa messuja järjestetään, ovat jo lähtökohtaisesti suurikokoisia, ja ne on rakennettu varta vasten suuria yleisötilaisuuksia varten. Tästä syystä niiden hygieniataso on jo valmiiksi korkea. Kansainvälisen, Covid 19 -sertifiointeihin erikoistuneen Safe Asset Groupin selvityksessä Messukeskukset on todettu jopa kauppakeskuksia turvallisemmiksi.

Pandemia-aikana tapahtumien turvallisuutta lisätään seuraavin toimenpitein:

Käsien desinfiointi
Käsien desinfiointiainepisteitä sijoitetaan mm. sisäänkäynteihin, halleihin ja hallien välisiin tiloihin. Lisäksi kaikissa wc-tiloissa on saatavilla käsien desinfiointiainetta.

Kasvosuojat
Kasvosuojien käytössä noudatetaan viranomaisten voimassaolevia suosituksia.

Saniteettitilat
Messukeskuksissa ja muissa tiloissa, joissa messuja järjestetään, on runsaasti wc-tiloja. WC-tiloja siivotaan ja desinfioidaan useasti päivän aikana (wc-istuimet, pesualtaat, hanat). Varmistetaan, että tiloissa on koko ajan käytössä käsien desinfiointiainetta ja saippuaa.

Yleiset tilat
Yleisiä tiloja siivotaan useasti päivässä. Mm. palvelutiskit, vaatesäilytystiskit, portit, ja mahdollisten automaattien näppäimistöt desinfioidaan säännöllisesti. Asiakaspalvelupisteissä on pleksisuojat.

Ravintolat ja kahvilat
Ravintoloissa ja kahviloissa noudatetaan tarkoin mahdollisia viranomaisten ravintola- ja kahvilatoiminnalle antamia suosituksia.

Kävijöiden ohjeistus
Sisääntulotiloissa muistutetaan, että messuille voi tulla vain täysin oireettomana.
Turvallisen messukäynnin opastusta on paitsi messutiloissa myös messujärjestäjien nettisivuilla ja somekanavissa, joten kävijät voivat tutustua niihin jo ennakkoon.

Sähköinen asiointi
Asiakkaita ohjataan sähköiseen asiointiin. Lipun ostovaiheessa muistutetaan siitä, että tapahtumaan voi tulla vain oireettomana.

Ensiapuhenkilökunta
Messuilla on ensiapupiste, jonka henkilökunta tietää miten toimia, jos joku tapahtumassa epäilee saaneensa koronatartunnan.

Henkilökunnan suojaaminen
Vaatesäilytykseen, palvelutiskeille ja vaatesäilytykseen tulee mahdollisuuksien mukaan läpinäkyvät pleksisuojukset. Henkilökunnan käytössä on kasvosuojaimia ja heillä on mahdollisuus käsien desinfiointiin.

Näytteilleasettajat 
Näyttelyosastot tulee suunnitella niin, että osastohenkilökunta ja asiakkaat voivat säilyttää riittävän etäisyyden.
Näytteilleasettajat ilmoittavat messujärjestäjälle tarkan osastolla työskentelevien henkilöiden määrän.
Näytteilleasettajien tulee tarjota käsien desinfiointimahdollisuus osastohenkilökunnalleen ja kävijöille.
Näyttelyesineet, joihin kosketaan, on puhdistettava useasti päivän aikana.
Osastotarjoilujen suhteen on noudatettava tarkoin hygieniasäännöksiä.

Koulutus
Sitoutetaan ja koulutetaan henkilökunta ja yhteistyökumppanit terveysturvallisiin toimenpiteisiin.
Messu- ja tapahtumajärjestäjät ovat tehneet videon, jossa tärkeimmät turvallisuustoimet esitetään. Videota näytetään tapahtumapaikoilla, tapahtuman sivustolla ja sitä toimitetaan ennakkoon yhteistyökumppanien käyttöön. Turvaohjeistuksesta viestitään tehostetusti ja monikanavaisesti kaikille sidosryhmille.

Turvallisuusvideot

Messuvieraille:

Näytteilleasettajille: