Ajankohtaista

Lahden suurtapahtumien peruminen iski kovaa myös naapurikuntien yrittäjiin

21.12.2020

Raksa-messut, MotoGP, Sibeliustalon konsertit ja moni muu KOKO Lahden ja Lahti Eventsin järjestämä tapahtuma jouduttiin viime keväänä perumaan koronan takia. Taloudellinen isku oli kova paitsi kaupungin tapahtumataloille, myös pienyrittäjille aina naapurikuntia myöten.

Asikkalan Yrittäjien puheenjohtaja Katja Riihilahti kertoo seuranneensa harmistuneena mediassa käytyä keskustelua lahtelaisten tapahtumien ja niitä järjestävien tapahtumatalojen taloudellisen tukemisen tarpeellisuudesta. Hän muistuttaa, että Lahden seudulla järjestettävien tapahtumien perumisella on merkittäviä kerrannaisvaikutuksia koko Päijät-Hämeeseen.

”Moni tapahtumatuottaja, ääniteknikko, valomies ja messurakentaja työskentelee omalla toiminimellä tai pienessä kommandiittiyhtiössä. Heiltä tapahtumien peruminen vei kerralla kaikki työt. Myös parturikampaajat, kosmetologit, kukkakauppiaat, taksiyrittäjät ja monet majoitusliikkeet olivat koko viime kevään suuressa ahdingossa. Kaikki ne eivät suinkaan toimi Lahdessa”, Riihilahti jatkaa.

Mökkimajoitusta Asikkalassa tarjoavan Iso-Naappilan tilan yrittäjänä työskentelevä Riihilahti kertoo, että esimerkiksi viime kesän Iitin Kymiringille suunnitellun Moto GP:n peruminen aiheutti heidän mökkiensä varauskalenteriin hetkellisen tyhjiön. Samalla se vei työt Iso-Naappilan alihankkijana toimivalta pitopalvelulta, ohjelmapalveluyritykseltä sekä taksiyrittäjiltä, jotka kyyditsevät mökkivieraita iltarientoihin ja niistä takaisin.

”Yhden suurtapahtuman perumisen kerrannaisvaikutus ulottuu hyvin pitkälle ja maantieteellisesti jopa useiden kymmenien kilometrien säteelle. On lyhytnäköistä arvioida tapahtumien tarpeellisuutta vain Lahden kaupungin tai lahtelaisten näkökulmasta, kun niiden tuomaa matkailijoiden virtaa tarvitsee niin moni muukin päijäthämäläinen yritys”.

Riihilahden mukaan Lahti ja Asikkala hyötyvät matkailun näkökulmasta suuresti toisistaan, sillä valtaosa mökkilomailijoista haluaa tutustua myös lähiseutuun ja etenkin lyhyen ajomatkan päässä olevan kaupungin tarjontaan.

”Harvoin asiakas tulee lomalle pelkän mökin takia. Hän haluaa käydä ravintoloissa ja kulttuuritapahtumissa, piipahtaa kaupungissa ostoksilla ja syömässä, ja palata sen jälkeen mökille nauttimaan luonnon rauhasta. Monenlaiset tapahtumat ovat matkailijoiden näkökulmasta yksi Lahden seudun suurimmista vetovoimatekijöistä. Nyt kun ulkomaiset matkailijat eivät tänne pääse, tapahtumia ja palveluita on mahdollista ideoida ja kehittää vastuullisuuden ja turvallisuuden näkökulmista entistäkin aktiivisemmin”, Riihilahti visioi.

Tapahtumia tasan nolla

KOKO Lahti Oy:n ja Lahti Events Oy:n toimitusjohtaja Emilia Mäki sanoo lukujen kertovan karua kieltä. Aikana ennen koronaa, vuonna 2019, kaupungin omistamat tapahtumatalot Lahden Messukeskus ja Lahden Sibeliustalo tekivät yhteensä noin 6 miljoonan euron liikevaihdon. Ne järjestivät yhteensä 718 tapahtumaa, joissa vieraili 400 000 ihmistä: messuja, konsertteja, keikkoja, yritystapahtumia, lastentapahtumia, gaaloja ja lukemattomia pienempiä kokouksia ja seminaareja. Laskennallisesti tapahtumatalojen aluetalousvaikutukset olivat Lahden seudulle noin 25 miljoonan euroa.

”Viime maaliskesäkuun välisenä aikana järjestettävien messujen sarakkeessa oli pyöreä nolla ja muitakin tapahtumia järjestettiin vain kourallinen. Yhtiöiden toimintaa sopeutettiin vallitsevaan tilanteeseen mm. henkilöstön lomautuksin, jotka jatkuvat myös vuoden vaihteen jälkeen”.

Kulunut vuosi oli synkkä myös Lahti Eventsille, jolta peruuntuivat molemmat Kymiringille suunnitellut jättitapahtumat: Moto GP ja MXGP, joista pelkästään Moto GP:n laskennallinen aluetalousvaikutus oli noin 30 miljoonaa euroa. Yhtiön liikevaihdoksi vuonna 2020 oli arvioitu noin 13 miljoonaa euroa, kunnes korona tuli ja muutti suunnitelmat.

Emilia Mäen toiveena on, että tapahtumaliiketoimintaa päästään jatkamaan jälleen ensi kesänä.

”KOKO Lahden hallinnoima Piano Paviljonki oli viime kevään ja kesän ainoa valonpilkahdus, sillä se teki ennätystuloksen. Koronan aikana olemme keskittyneet mm. Sibeliustalon tilojen uudistamiseen ja remontointiin, jotta olemme valmiita vastaanottamaan tapahtumavieraat sitten kun se on jälleen mahdollista”, Mäki kertoo.

Tapahtumien toteutustapa tulee Mäen mukaan muuttumaan koronan takia pysyvästi, mutta niitä tullaan järjestämään heti kun se on mahdollista. Hän sanoo kaupungin tapahtumatalojen toteuttavan toiminnassaan Lahden matkailustrategiaa, jonka päätavoitteena on Lahden vahvistaminen yhtenä valtakunnan merkittävimmistä tapahtumakaupungeista.

”Tavoitteemme on järjestää Lahden seudulla suurtapahtumia, jotka hyödyttävät taloudellisesti koko PäijätHämettä. Esimerkiksi ensi kesänä ensimmäistä kertaa järjestettävä kansainvälinen pyöräilytapahtuma, Gran Fondo, istuu liikunta- ja urheilutapahtumista tunnetun Lahden seudun tapahtumakalenteriin kuin nenä päähän. Vesijärven ja Päijänteen rantamaisemissa kulkevan pyöräilytapahtuman reitti tulee olemaan ulkomaisille osallistujille todellinen elämys”, Mäki hymyilee.

Yhteistyöllä eteenpäin

Päijät-Hämeen Yrittäjien toiminnanjohtaja Heta Vihervirta-Vuontelo iloitsee Lahden seudulle tulossa ja suunnitteilla olevista uusista tapahtumista.

”Lahdelle ja koko PäijätHämeelle on tärkeää saada niin isoja kuin pienempiäkin tapahtumia, korona-aikana turvallisuustekijät huomioiden. Tapahtumat tuovat alueelle rahaa ja niiden välilliset vaikutukset ovat merkittäviä, puhumattakaan alueen vetovoimaisuuden ja viihtyvyyden lisääntymisestä, jotka lisäävät bisnestä ja hyvinvointia laajemmin”.

Vihervirta-Vuontelon mukaan alueella on monen kokoisia tapahtumia sekä pieniä ja suuria tapahtumatuottajia.

”Kaiken kokoisille yrityksille tulee olla tilaa ja yhden ison toimijan monipoliasemaa tulee välttää. Tärkeintä on vahvistaa monituottajamallia ja paikallisuutta myös tapahtumatuotannossa. Suurtapahtumiin tarvitaan usein isompaa toimijaa vetovastuuseen, mutta tällöinkin on mahdollista tehdä yhteistyötä pienempien toimijoiden kanssa. Vastakkainasettelua tulee välttää”, VihervuoriVuontelo kiteyttää.

TARU SCHRODERUS