Ajankohtaista

Kädentaitoja, hyvinvointia, elämyksiä ja ilmaisia kirjoja – syksyn monipuolisin tapahtumaviikonloppu täyttää Lahden Messukeskuksen

26.10.2023

Kätevä&Tekevä on viime vuosien aikana laajentunut monipuoliseksi tapahtumakokonaisuudeksi, joka tarjoaa laadukkaita elämyksiä moneen makuun. Pyhäinpäiväviikonloppuna 4.-5. marraskuuta järjestetään Lahden Messukeskuksessa perinteisten käsityömessujen ohessa hyvinvointitapahtuma Hetki, Ilmaisen Kirjan Päivä, Nukkekoti- ja nukkemessut sekä Kivi- ja korumessut. Kävijät pääsevät kaikkiin tapahtumiin yhdellä sisäänpääsymaksulla.

Muoti ja vaatetus ovat tulevien Kätevä&Tekevä -messujen pääteemoja. Ohjelmalavalla sukelletaan historiallisten asujen maailmaan ooppera-aarioiden säestyksellä Theatrum Olgan näytöksissä. Elämyksellisen esityksen aikana kuullaan myös mielenkiintoista tietoa pukuhistoriasta, entisajan etiketeistä ja elämästä.

Pukuhistoria ja muoti, kierrätyksen ja uusiokäytön ohella, ovat olleet inspiraationlähteinä myös Koulutuskeskus Salpauksen Shapes of Materials -näytöksessä. Oppilaitoksen monialaista osaamista esittelevä näytös on kestosuosikki messuviikonlopun ohjelmasisällössä. Kokonaisuuden toteuttajina ovat tänä vuonna tekstiili- ja muotialan, tarpeistonvalmistuksen, hius- ja kauneusalan, musiikki- sekä media-alan opiskelijat.

Ekologista nykymuotia messuilla edustaa muun muassa PELTOdressesin upea hääpukunäyttely. Kolmannen polven ompelija Mari Ketosalmen suunnittelemat ja valmistamat uniikit asut on valmistettu jo kertaalleen elämää nähneistä päiväpeitoista, verhoista tai pöytäliinoista. Uusiomateriaaleista on syntynyt tunteita herättäviä lumoavia pukuja, joilla kullakin on oma tarinansa. Ketosalmi nähdään myös Kätevä&Tekevä -ohjelmalavalla kertomassa ideoidensa syntymisestä ja intohimostaan.

Kirjonta uudella tavalla -näyttely esittelee Muotoiluinstituutista valmistuneiden, Muodin huipulle -ohjelmasta tutun Jarkko Karppisen sekä Mariia Paanasen opinnäytetyömallistojen tuotteita, joissa erilaiset kirjontatavat ja tyylit ovat vahvasti osa tuotemuotoilua. Näyttelykokonaisuus on kunnianosoitus kirjonnan rajoittamattomille mahdollisuuksille ja uudelle kokeilukulttuurille.

Kätevä&Tekevä –kädentaitomessujen rinnalla toteutetaan hyvinvoinnin ajankohtaisiin teemoihin keskittyvä Hetki-tapahtuma. Ohjelmalavalla kuullaan asiaa muun muassa elämäntapamuutoksesta ja henkisestä kasvusta. Avannon ja saunan terveysvaikutuksista saapuu messuille puhumaan suosittu hyvinvointi- ja ravintoasiantuntija Jaakko Halmetoja. Hetki-tapahtuman sisällöissä paneudutaan myös ulkoiseen hyvinvointiin, ja lisäväriä tapahtumaan tuo tanssillaan Samba Maracanâ.

Samanaikaisesti Kätevä&Tekevä ja Hetki -messujen kanssa Lahden Messukeskuksessa järjestetään jälleen myös Finlandia Kirjan suosittu hyväntekeväisyys- ja kierrätystapahtuma Ilmaisen Kirjan päivä, joka kasvattaa kokoaan viimevuotisen suosion myötä. Tapahtumassa on jaossa yli 100 000 ilmaista kirjaa.

KOKO Lahti Oy/Lahden Messut lahjoittaa messuviikonlopulle 800 ilmaista messulippua jaettavaksi vähävaraisille Mannerheimin Lastensuojeluliiton Lahden, Orimattilan ja Hollolan paikallisyhdistysten kautta.

  • Kätevä & Tekevä ja Hetki Lahden Messukeskuksessa 4.-5. marraskuuta 2023.
  • Samanaikaisesti Ilmaisen Kirjan Päivä, Nukkekoti- ja nukkemessut sekä Kivi- ja korumessut.
  • Tapahtumat avoinna lauantaina klo 10-17, sunnuntaina klo 10-16.
  • Messuvieraat pääsevät kaikkiin tapahtumiin yhdellä sisäänpääsymaksulla.
  • Ilmainen bussikuljetus Lahden Messukeskukseen Lahden Matkakeskukselta ja torilta
    (Marolankadun turistipysäkki).
  • Ennakkolipunmyynti: www.lippu.fi/katevajahetki

 

Lisätiedot:
KOKO Lahti Oy/Lahden Messut
Projektipäällikkö Niina Vesalainen
p. 040 654 1284, niina.vesalainen@kokolahti.fi

www.katevamessut.fi
www.hetkimessut.fi

Instagram: @katevatekevamessut @hetki_messut
Facebook: https://www.facebook.com/katevatekevamessut